16 Eylül 2009

Windows 7 Sürümleri ve Özellikleri

 









Kullanıcılar Windows 7 hakkında araştırma yapıyor ve geçmeyi düşünüyor. Ancak en büyük problem, Vista‘daki gibi sürümden sürüme değişen özellikler. Kafaları kurcalayan bu soru yüzünden bir çok kullanıcı Windows 7 Ultimate sürümü dışındaki sürümlerin iyi olmadığını düşünüyor ki bu da gayet mantıklı. Zira Windows Vista‘da bir önceki sürümle bir sonraki sürüm arasında bambaşka özellikler vardı. Ama Windows 7‘de böyle bir uygulama yok. Tüm Windows 7 sürümleri bir standarttan başlıyor ve birbirlerinin üzerlerine inşa ediliyor. Böylece siz ihtiyacınız olan sürümü, kullanmayacağınız özellikleri seçerek belirleyebiliyorsunuz. Windows 7 Home Premium‘un özellikleri bir çok kullanıcı için yeterli adı Home olsa da. Diğer Windows 7 sürüm incelemeleri yazımın devamında.
Windows 7 Home Premium
32 bit ve 64 bit desteğini hem kurulumda hem de yükseltmede kullanabiliyorsunuz. Windows Aero arayüz ve gelişmiş kablosuz bağlantı, Windows 7, XP ve Vista’nın karışık bir şekilde dahil olduğu ağları kullanım ve yönetim, ses ve görüntü için codec desteği, üstün özellikli dijital tv desteği,  sisteminizi ve dosyalarınızı başarıyla yedekleyen Windows Backup gibi özellikler Home Premium‘un içinde gelen özellikler.


Windows 7 Professional

Microsoft daha önce iş yerleri için Business tabirini kullanıyordu ancak Windows 7′de XP’den alıştığımız gibi Professional etiketine geri dönülmüş. Windows Vista Home Premium’dan Vista Business’a geçenler Windows Media Center’ı bu sürümde bulamıyorlardı. Ama daha önce dediğimiz gibi Windows 7′nin tüm sürümleri belirli bir standarttan başlıyor ve bu standartta ihtiyaç duyulan her özellik var. Winodws 7 Professional’da XP Modu, Domain ağ desteği ve gelişmiş yedekleme bağlı bulunan ağıda kapsıyor. Peki tüm bu özelliklere rağmen neden Windows 7 Professional alınmalı? Eğer iş yerinde sık sık ağ ve domain değişiklikleri yapıyorsanız, kullandığınız yazılımlar Windows XP uyumluluğu gerektiriyorsa, ağdaki dosyalarınızı yedeklemek için başka bir programa para vermek istemiyorsanız ödeyeceğiniz farka değer. Sadece ağ dosyalarının yedeklenmesi açısından değil diğer bir maddi açıdan da bakmak lazım. İçerisinde beraber gelen Windows XP modu ile, sadece Windows XP’de çalışan programları bile çalıştırabilirsiniz. Bu sayede Windows 7 için programın uyumlu sürümünü satın almanıza gerek kalmaz.
Windows 7 Ultimate
Windows 7′nin en pahalı ve en üst özelliklerine sahip olan Ultimate, aynı zamanda deneme amaçlı olarak dağıtılan Windows 7 RC sürümü. Kullanıcılarına çok farklı bir hizmet veya diğerlerinde kısıtlanan bir özellik sunmuyor. Windows 7 Ultimate sürümünün sadece 2 farkı var. İlki çok fazla kullanımına ihtiyaç duyulmayacak olan çalışırken dil değiştirme özelliği. Belki de varlığını bile unutacağınız bir özellik. Diğer özelliği ise önemli dosyalarınızı veya tüm sabit diski şifrelemek için Bitlocker desteği. Bitlocker desteği ile sabit diskinizi veya taşınabilir bellekleri ister tamamen şifreleyebilir, isterseniz sadece silinmesine karşı önlem alarak bu dosyaların sadece okunmasına izin verebilirsiniz. Buda önemli bir güvenlik özelliği diyebiliriz.
Windows 7 Starter
Tüm bu sürümlerin yanı sıra basit amaçlı kullanımlar için Windows bir de Starter sürümü satışa sunacak. Windows 7 Starter’da Aero arayüz, 64 bit desteği, Windows Media Center ve sistem yedekleme bulunmayacak.
Son olarak şunları da eklemekte fayda var ; 26 Haziran 2009 – 31 Ocak 2010 tarihleri arası perakende olarak Windows Vista olan kullanıcılar indirimle olarak Windows 7 satın alabilecek. Ayrıca Avrupa’da satışa sunulacak olan Windows 7 sürümlerinde Internet Explorer bulunmayacak fakat isteyen kullanıcılar internetten ücretsiz olarak edinebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder