24 Ekim 2009

Tesadüf sonucu ortaya çıkan yiyecekler

Cips: 1853'te, New York'ta Moon Lake restoranında, Cornelius Vanderbilt adlı tantanacı bir müşteri, kalın kesildiği için kızarmış patateslerini mutfağa geri gönderdi. Şef, George Crum, daha ince kesilmiş ikinci partiyi gönderdi ama bunu da beğendiremedi. İnadım inat kabilinden çıkan şef, patatesleri kağıt kalınlığında kesip çılgınca kızarttı ve “al sana patates” der gibisinden müşteriye gönderdi. Vanderbilt ve dünyadaki tüm tantanacılar anısına bir dakikalık saygı duruşu lütfen.

cips

Sandviç: İngiltere'deki Sandwich kentinden John Montagu, kumar oynarken kolayca yenecek bir yemek istedi. Montagu 'nun şefi, iki dilim ekmeğin arasına kurutulmuş et tıkıştırarak efendisine gönderdi. Yıllardan 1774'tü ve sandviç diye bildiğimiz şey, bir kumar masasında doğmuştu.

Külah: 1904'a kadar dondurma, tabakta servis ediliyordu. Missouri'de dondurma satan bir stant çok başarılı olurken komşu stant sinek avlıyordu. Dondurma standının tabaklarının bittiği gün, komşu standın sahibi Ernest Hamwi, Zalabia adlı İran işi tatlı çıtırları dondurmalar için tabak olarak kullanmayı önerdi. Ne yazık ki patenti, önce davranan Italo Marchiony adlı bir İtalyan kaptı.

külah

Şampanya: Şampanyayı icat eden Dom Pierre Perignon, aslında şaraptan köpükleri çıkarmaya çalışıyordu. Çünkü 17. yüzyılda şarapta köpük olması, kötü işçilik anlamına geliyordu. Siyah üzümlerden beyaz su
çıkarmanın yolunu bulan Dom Perignon, soğuk havadan dolayı uzun süren fermantasyon sırasında, şarapların köpürmesine engel olamıyordu. Lanetler okuyup karbondioksit dolu şarabını piyasaya sürdü ve İngiliz aristokratlar şaraba bayıldılar!

1 yorum: